Son Dakika

Minimal invaziv kapak cerrahisi

“Minimal invaziv kapak cerrahisi açık kalp ameliyatına göre daha avantajlı”  

Kalp kapakçığı değişiminde minimal invaziv kapak cerrahisinin açık kalp ameliyatına göre daha avantajlı bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Gökçe Şirin, bu yöntem sayesinde hastaların hastanede yatış süresinin yarı yarıya kısaldığını ve taburculuk sonrası yaşam kalitesini geri kazandığını söyledi.  

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökçe Şirin, minimal invaziv kapak cerrahisi konusunda açıklamalarda bulundu. Kalp kapakçığı değişiminde minimal invaziv kapak cerrahisinin açık kalp ameliyatına göre daha avantajlı bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Şirin, bu yöntem sayesinde hastaların hastanede yatış süresinin yarı yarıya kısaldığını ve taburculuk sonrası yaşam kalitesini geri kazandığını vurguladı.

Kalp kapakçığı onarımı ve değişimi işlemlerinin uzun yıllardır kalp ve damar cerrahisi alanında en sık yapılan operasyonlar arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Şirin, minimal invaziv girişimler sayesinde komplikasyon riskinin azalması ve operasyon maliyetinin düşmesi gibi çeşitli avantajlara da değindi.

Prof. Dr. Şirin, sözlerine şöyle devam etti: “Minimal invaziv kapak cerrahisini doğru anlayıp değerlendirebilmek için öncelikle kalp yetmezliği veya kalp kapakların daralması probleminden bahsetmek gerekiyor. Kalp kapaklarının işleyişine ve kalp sağlığı üzerindeki etkisine değinecek olursak, kalbin temel görevi kirli kanı akciğerlere, temiz kanı ise vücuda pompalamaktır. Bu doğrultuda kanın akış yönünü korumak için kalp odacıkları arasında tek yönlü kapaklar yer alır. Bu kapaklarda darlık ya da yetmezlik gelişmesi durumunda kan doğru akış yönünü takip edemez ve geri kaçar. Bunun sonucunda kalp akciğerlere ya da vücuda göndermesi gereken kanı gönderemez ve dolaşım sisteminin bozulmasına bağlı olarak hem organlar hem de kalp hasar görebilir. Kapak cerrahisi operasyonlarının amacı, yetersizlik ya da darlık görülen bu kapakları değiştirmek veya onarmaktır. Açık kalp ameliyatı ile yapılan kapak değişim operasyonlarına oranla çok daha etkin ve hızlı çözüm sağlayan minimal invaziv cerrahi seçeneğinde, vücuda yaklaşık 4 santimlik küçük bir kesi ile girilir ve böylece göğüs bölgesinde belirgin kozmetik kusur oluşmaz”.

Kaynak: İHA

 

 

Bir yanıt yazın