Son Dakika

BAHAR NEZLESİ (MEVSİMSEL ALERJİK RİNİT )

BAHAR NEZLESİ (MEVSİMSEL ALERJİK RİNİT )

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte etrafımızdaki bazı insanların sık sık hapşırmaya başladıklarını görmeye başlarız. İlkbahar ve sonbahar aylarında gördüğümüz bu durum son yıllarda önemli oranda artarak yaşamın bir parçası haline gelmeye başlamıştır.

Bahar nezlesi olarak adlandırılan mevsimsel alerjik rinit, vücudumuza giren ve bağışıklık sistemimizi uyaran değişik alerjenlere karşı vücudumuzun oluşturduğu bir tepkidir. Bu tepki sonucunda alerjene karşı vücudun savunma hücrelerinin oluşturduğu antikorlar arasındaki etkileşimler sonucu birtakım kimyasal maddeler salgılanır ve vücudumuzda bazı belirtiler ortaya çıkar.  Mevsimsel alerjik rinite;  daha sık olarak çim polenleri, ağaç polenleri ve yabani ot polenleri neden olmaktadır.

Alerjik hastalıklar, genetik geçiş özelliğine sahip olduğundan, özellikle anne ve/veya babasında alerjik hastalık olan çocuklarda alerjik hastalıklar daha sık görülür. Hastalık genç yaşlarda da diğer yaş gruplarına göre daha sık görülmektedir.

Bahar nezlesinde; burunda kaşıntı, arka arkaya 3-4 kez hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözde kaşıntı ve sulanma gibi şikayetleri görülür. Bazı hastalarda öksürük, boğazda ve damakta kaşıntı yakınmaları da görülebilmektedir.

Mevsimsel alerjik rinit; birtakım hastalıklarla birlikte görülebildiği gibi (Astım gibi), burun içinde ya da genizde oluşan şişkinliklere bağlı olarak bazı hastalıklara ( Rinosinüzit, orta kulak iltihabı gibi) neden olabilmektedir. Bu nedenle, çocuklarda ve erişkinlerde tekrarlayan sinüzit ve özellikle çocuklarda sık orta kulak enfeksiyonu görülüyorsa, hastaların alerji yönünden incelenmesi gerekir.

Çocuklarda, alerji nedeniyle burun etleri olarak adlandırılan konkalarda ve geniz etinde oluşan ödem(şişkinlik) nedeniyle ağız solunumu ve buna bağlı olarak diş ve çene yapısında bozukluklarda görülebilmektedir. Bu tip şikayeti olanlara mutlaka Kulak Burun Boğaz muayenesi yapılması gereklidir. Alerji tanısı; genellikle hastadan alınan hikaye, yapılan Kulak Burun Boğaz muayenesi, kandan yapılan alerji  test sonuçları ve deri testleri ile araştırılmaktadır.

Mevsimsel alerjik rinitli hastalarda,  alerjenlerden korunma, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi seçenekler arasındadır.

Alerjik rinitli hastalarda özellikle alerjenden korunma önemlidir. Bahar aylarında polenlerden uzak kalma, pencere ve kapıların sıkı kapatılması, çimen ve ağaç polenlerin yoğun olduğu yerlerden uzak kalma oldukça önemlidir. Ayrıca, ev içinde çiçek ve evcil hayvan beslemeden de kaçınılmalıdır.  Günümüzde evlerde yaygın olarak kullanılan klima filtrelerinin sık sık temizlenmesi ve değiştirilmesi; sigara dumanı ve kirli havalı ortamlardan uzak kalınmalıdır.

İlaç tedavisinde kısa süreli olarak kullanılan antihistaminikler ve 2 yaşından büyük çocuklarda uzun süreli kullanılabilen steroidli(Kortizonlu) burun spreyleri tedavide başlıca seçeneklerdir.  Özellikle, burunun sık sık yıkanması da alerjenlerin burundan uzaklaştırılması için önemlidir.

Aşı tedavisi, deri testleri ile tespit edilen alerjenlere karşı yapılan sebebe yönelik bir tedavidir.

Alerjik rinit hayatı tehdit eden bir hastalık olmamakla birlikte, hayat kalitesini bozan bir durumdur.  Çocuklarda okula gidiş günlerini ve hastalığın yoğun olduğu dönemlerde dikkati dağıtarak performansı azaltabilen; erişkinlerde çalışma iş günü kaybına neden olabilen bir durumdur. Oluşturacağı ekonomik kayıplar, tedavi masrafları, etkili tedavinin yapılamadığı durumlarda ek hastalıklar nedeniyle ciddi problemlere neden olabilmektedir.   Hastalıksız ve sağlıklı günler dileklerimle.

Bir yanıt yazın