Son Dakika

Ozon Nedir ve Ozon Hakkında Merak Edilenler

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Hekimi Dr. Mehmet Çam, Ozan tedavisi hakkında merak edilenleri yazdı. 

OZON Nedir

Üç oksijen atomundan oluşan ozon tıpta  “aktif oksijen” olarak tanımlanır. Oda sıcaklığında renksiz , karakteristik kokusu olan,  gaz (O3) halinde bir moleküldür ve  “Tanrının Nefesi “ olarak da adlandırılmaktadır .Gökyüzüne mavi rengi veren  bu  gazın % 90 ı atmosferde  yeryüzünden itibaren 10-40 km. arası yükseklikte ve stratosfer tabakasında bulunur. Bu bölgedeki ozonun özelliği;bütün canlı varlıkları, doğal kaynakları ve tarımsal ürünleri olumsuz yönde etkileyen ultraviyole (UV) ışınlarını absorbe etmesidir. Ozon yoğunluğunun ultraviyole ışınlarını tutma görevini yapamayacak kadar azalması “ozontabakasının delinmesi” olarak adlandırılmaktadır.

Ozon Uygulanmasının Tarihçesi

Ozon gazının Alman kimyacı ChristianFriedrichSchönbein tarafından 1839 yılında  keşfinden sonraki ilk yıllarda dezenfeksiyon amacıyla kullanılmıştır.

100 yılı aşkın süredir dünyada hekimler tarafından tıbbi amaçlı uygulanmakta olup elli yılı aşkın süredir Avrupa kliniklerinde ve hastanelerinde hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.Ülkemizde ise son 20-25  yıldır kullanılmakla beraber 2014 yılından beri  Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliğine (29158 sayı) istinaden tıbbi ozon(O3) uygulaması resmi olarak kabul görmüştür. Bu yönetmelikten sonra birçok  üniversite ve devlet hastaneleri ,klinikler ve doktor muayenehaneleri tarafından  bir destek tedavi metodu olarak uygulanır hale gelmiştir.

Tıbbi Ozon (O3) uygulaması nedir ?

Hastalıkların tedavisi amacı ile kullanılan  ozon ( O3)gazının  ,saf oksijenden özel bir jeneratör vasıtası ile üretilmesi ve  hastanın kendi kanı veya serum fizyolojik ile karıştırılarak ya da gaz halinde vücudun çeşitli bölgelerine direk verilmesi ile  uygulanan bir  tamamlayıcı tıp yöntemidir.

Tıbbi ozon uygulaması hastalıkları önleyici ve tedavi edici bir yöntem olarak uygulanabilir, etkileri kanıtlanmıştır,  minimum yan etkiye sahiptir, genel sağlık ve yaşam kalitesinde belirgin bir iyileşme sağlar.

Ozon tedavisinde amaç nedir ?

Ozonoterapi, vücutta iyileştirici bir yanıt oluşturmak için oldukça reaktif bir saf oksijen formu olan tıbbi sınıf ozonun (O3)  kullanılmasıdır.

Bilindiği üzere Vücut kendini yenileme ve onarma potansiyeline sahiptir. Hastalık vücudun bu  potansiyelinin  çeşitli nedenlerle engellenmesi durumunda oluşmaktadır.

Tıbbi ozon uygulaması  vücudumuzda  biyolojik bir tepkimeye neden olarak  bir takım iyileştirici mekanizmaları uyarır  ve vücudun  kendi kendini iyileştirme sistemini aktifleştirir.

Ozon tedavisinin yan etkileri var mıdır ?

Medikal ozon tedavisi yetkili kişilerce, ozona dayanıklı , steril malzemeler kullanılarak ve tedavi prensiplerine dikkat edilerek uygulandığı sürece herhangi bir  yan etkiye neden olmaz.

Ozon tedavisi yapmaya  yetkili kişiler kimlerdir ?

Sağlık Bakanlığı tarafından  Ozon Tedavisi Uygulayıcı Sertifikası’na sahip doktor ve onun gözetiminde çalışan yardımcı sağlık personelince uygulama yapılabilir.

Ozon tedavisinin yapılmaması gereken durumlar var mıdır ?

  • G-6PD eksikliği olan halk arasında bakla hastalığı (Favizm) olarak bilinen kişilerde
  • Erken dönem(ilk 3 ay) gebelik durumlarında
  • Lösemi hastalığı
  • Kontrol edilemeyen hipertiroidizm, trombositopeni,
  • Kontrol edilemeyen pıhtılaşma bozuklukları ,ciddi   kalp-damar düzensizlikleri durumlarında
  • Kronik ve tekrarlayıcı pankreatitlerve yeni geçirilmiş kalp krizi durumlarında ozon tedavisi yapılmaması gerekir.

Tıbbi Ozon Uygulaması hangi Durumlarda Etkindir ?

Bir çok bilimsel yayın tarafından tıbbi ozon uygulamasından olumlu etkilenebilen ve hatta iyileşebilen çok çeşitli hastalıklar olduğu onaylanmıştır. Ozon tedavisi yapmaya yetkili hekime başvurduğunuzda size  ozon tedavisinin uygulanabileceği hastalıklar konusunda  tavsiyelerde bulunacaktır. Tıbbi ozon güvenli, pratik, etkili ve düşük maliyetlidir, ancak her durumda tıbbi  ozon tedavisinden  yüzde yüz fayda sağlanacağı  garantisi vermek doğru değildir.Tıbbi ozon, son derece değerli bir tamamlayıcı tıp yöntem olarak tek başına ve diğer tedavi yöntemleri   ile birlikte kullanılmaktadır.

Ozon tedavisinin etkili olduğu rahatsızlıklardan bazıları ;

  1. Arteriyel dolaşım bozuklukları
  2. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
  3. Hastalıklarınönlenmesi vevücudun yenilenmesi
  4. Bazı göz hastalıkları ( Sarı nokta hastalığı..)
  5. Kanser tedavisi(biyolojik tamamlayıcı olarak
  6. Enfekte ve/veya kronik yaralar
  7. Daha sağlıklı bir cilt sağlamak
  8. Proktit ve Kolit gibi bağırsak hastalıklar
  9. Virüs Hastalıkları (COVİD-19,HIV,HerpesSimplex , HerpesZoster )
  10. Hepatit virüslarına bağlı karaciğer hastalıkları
  11. – Eklemlerin iltihaplı ve iltihapsız romatizmal hastalıkları
  12.  Çeşitli nedenlere bağlı gelişen ağrıların tedavisi
  13. -Tip 2 diyabet
  14. Kronik yorgunluk
  15. -Allerjik durumlar
  16. Solunum yolu hastalıkları (Astım,KOAH..)
  17. Nörolojik hastalıklar (İnme ,unutkanlık …)
  18.  Otoimmun hastalıklar (Multipl Skleroz,HashimotoTiroiditi…
  19.  Detoks

Bir yanıt yazın